Jablana Dolenjska voščenka
Jablana Dolenjska voščenka je stara avtohtona sorta jabolka.
- Cena:
15,00 €
- Šifra artikla:
N333960
Dodaj v košarico
KOS
Opis izdelka
Jablana Dolenjska voščenka je stara avtohtona sorta jabolka, ki izvira iz Slovenije, natančneje iz Dolenjske. Ta sorta je zelo cenjena zaradi svoje odpornosti, prilagodljivosti na različne podnebne razmere in plodov, ki so primerni za dolgotrajno skladiščenje. Jabolka Dolenjska voščenka imajo značilno voskasto lupino, po kateri so tudi dobila ime.
Dodatne lastnosti:
Lega: Najbolje uspeva na sončnih legah z dobro odcednimi, rodovitnimi tlemi. Je zelo odporna sorta in dobro prenaša hladnejše podnebne razmere, zaradi česar je primerna tudi za višje lege.
Plodovi: Srednje veliki do veliki plodovi z značilno voskasto, rumenkasto-zeleno lupino, ki je lahko rahlo rdečkasta na sončni strani. Meso je belo, sočno, čvrsto in ima rahlo sladko-kiselkast okus. Jabolka so trpežna in ohranjajo svojo kakovost tudi po dolgotrajnem skladiščenju.
Čas obiranja: Plodovi dozorijo pozno, običajno konec septembra. Ob pravilnem shranjevanju se lahko jabolka hranijo več mesecev, pogosto do februarja.
Posebnost: Dolenjska voščenka je zelo trpežna in odporna sorta, ki je primerna za dolgotrajno skladiščenje. Zaradi svojega rahlo kiselkastega okusa in trpežnega mesa je odlična za sveže uživanje, pa tudi za peko in predelavo.
Dodatne lastnosti:
Lega: Najbolje uspeva na sončnih legah z dobro odcednimi, rodovitnimi tlemi. Je zelo odporna sorta in dobro prenaša hladnejše podnebne razmere, zaradi česar je primerna tudi za višje lege.
Plodovi: Srednje veliki do veliki plodovi z značilno voskasto, rumenkasto-zeleno lupino, ki je lahko rahlo rdečkasta na sončni strani. Meso je belo, sočno, čvrsto in ima rahlo sladko-kiselkast okus. Jabolka so trpežna in ohranjajo svojo kakovost tudi po dolgotrajnem skladiščenju.
Čas obiranja: Plodovi dozorijo pozno, običajno konec septembra. Ob pravilnem shranjevanju se lahko jabolka hranijo več mesecev, pogosto do februarja.
Posebnost: Dolenjska voščenka je zelo trpežna in odporna sorta, ki je primerna za dolgotrajno skladiščenje. Zaradi svojega rahlo kiselkastega okusa in trpežnega mesa je odlična za sveže uživanje, pa tudi za peko in predelavo.