Krompir Agita A 28/35 3 kg
Krompir Agita je srednje zgodnja sorta krompirja, ki je priljubljena zaradi svoje odpornosti, visokega pridelka in odličnih kulinaričnih lastnosti.
- Cena:
9,80 €
- Šifra artikla:
333741
- Teža:
4,2kg
- DOBAVITELJEVA ŠIFRA 1:
2928
- EAN:
3831111706966
Zaloga: na zalogi
KOS
Opis izdelka
Krompir Agita je srednje zgodnja sorta krompirja, ki je priljubljena zaradi svoje odpornosti, visokega pridelka in odličnih kulinaričnih lastnosti. Agita je primerna za širok spekter pridelovalnih območij in se pogosto uporablja za različne priprave v kuhinji.
Lastnosti krompirja Agita
- Oblika gomoljev: Ovalna do podolgovata, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Svetlo rjava do rumena, gladka.
- Barva mesa: Svetlo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta in kremasta tekstura.
-Kulinarična uporaba: Agita je primerna za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solate.
Prednosti sorte Agita
- Visok pridelek: Sorta daje velike, enakomerne gomolje, kar omogoča dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Agita je odporna na številne bolezni krompirja, vključno z ogorčicami in krompirjevim rakom.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo, ohranjajo svojo kakovost tudi po daljšem obdobju.
- Prilagodljivost: Sorta uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, kar omogoča širok spekter pridelovalnih območij.
- Vsestranska uporaba: Primerna za širok spekter kulinaričnih pripravkov, zaradi česar je zelo priljubljena med pridelovalci in kuharji.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
-Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za spodbujanje rasti gomoljev in izboljšanje kakovosti pridelka.
Uporaba v kulinariki
Krompir Agita je zelo vsestranski in primeren za različne jedi:
- Pomfrit: Zlato rjav in hrustljav.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
- Kuhan krompir: Ohranitev oblike naredi to sorto primernega za pripravo solat.
Krompir Agita je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo.
Lastnosti krompirja Agita
- Oblika gomoljev: Ovalna do podolgovata, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Svetlo rjava do rumena, gladka.
- Barva mesa: Svetlo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta in kremasta tekstura.
-Kulinarična uporaba: Agita je primerna za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solate.
Prednosti sorte Agita
- Visok pridelek: Sorta daje velike, enakomerne gomolje, kar omogoča dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Agita je odporna na številne bolezni krompirja, vključno z ogorčicami in krompirjevim rakom.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo, ohranjajo svojo kakovost tudi po daljšem obdobju.
- Prilagodljivost: Sorta uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, kar omogoča širok spekter pridelovalnih območij.
- Vsestranska uporaba: Primerna za širok spekter kulinaričnih pripravkov, zaradi česar je zelo priljubljena med pridelovalci in kuharji.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
-Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za spodbujanje rasti gomoljev in izboljšanje kakovosti pridelka.
Uporaba v kulinariki
Krompir Agita je zelo vsestranski in primeren za različne jedi:
- Pomfrit: Zlato rjav in hrustljav.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
- Kuhan krompir: Ohranitev oblike naredi to sorto primernega za pripravo solat.
Krompir Agita je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo.