Krompir Riviera A 28/35 3kg
Krompir Riviera je srednje zgodnja sorta krompirja, znana po svoji odpornosti na bolezni, visoki produktivnosti in odličnem okusu.
- Cena:
8,49 €
- Šifra artikla:
333671
- Teža:
3,1kg
- EAN:
3830054131514
Zaloga: na zalogi
KOS
Opis izdelka
Krompir Riviera je srednje zgodnja sorta krompirja, znana po svoji odpornosti na bolezni, visoki produktivnosti in odličnem okusu. Riviera je zelo priljubljena zaradi svojih kakovostnih gomoljev, ki so primerni za različne kulinarične pripravke. Ta sorta je primerna za pridelavo tako v komercialne namene kot tudi v domačih vrtnarskih pogojih.
Lastnosti krompirja Riviera
- Oblika gomoljev: Ovalna do podolgovata, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Rjava do svetlo rjava, gladka.
- Barva mesa: Svetlo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta in kremasta tekstura.
- Kulinarična uporaba: Zelo primerna za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solat.
Prednosti sorte Riviera
- Visok pridelek: Sorta daje velike in enakomerne gomolje, kar omogoča dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Riviera je odporna na mnoge bolezni krompirja, vključno s krompirjevim rakom, ogorčicami in različnimi glivičnimi boleznimi.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo, ohranjajo svojo kakovost tudi po daljšem obdobju.
- Prilagodljivost: Uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, zaradi česar je primerna za širok spekter pridelovalnih območij.
- Vsestranska uporaba: Primerna je za širok spekter kulinaričnih pripravkov, kar jo naredi zelo priljubljeno med kuharji in potrošniki.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
- Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za podporo zdravemu razvoju gomoljev in izboljšanje kakovosti pridelka.
Uporaba v kulinariki
Krompir Riviera je zelo vsestranski in primeren za različne jedi:
- Pomfrit: Zlato rjav, hrustljav in okusen.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
-Kuhan krompir: Ohranitev oblike naredi to sorto primernega za pripravo solat.
Krompir Riviera je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo na bolezni, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo.
Lastnosti krompirja Riviera
- Oblika gomoljev: Ovalna do podolgovata, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Rjava do svetlo rjava, gladka.
- Barva mesa: Svetlo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta in kremasta tekstura.
- Kulinarična uporaba: Zelo primerna za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solat.
Prednosti sorte Riviera
- Visok pridelek: Sorta daje velike in enakomerne gomolje, kar omogoča dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Riviera je odporna na mnoge bolezni krompirja, vključno s krompirjevim rakom, ogorčicami in različnimi glivičnimi boleznimi.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo, ohranjajo svojo kakovost tudi po daljšem obdobju.
- Prilagodljivost: Uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, zaradi česar je primerna za širok spekter pridelovalnih območij.
- Vsestranska uporaba: Primerna je za širok spekter kulinaričnih pripravkov, kar jo naredi zelo priljubljeno med kuharji in potrošniki.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
- Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za podporo zdravemu razvoju gomoljev in izboljšanje kakovosti pridelka.
Uporaba v kulinariki
Krompir Riviera je zelo vsestranski in primeren za različne jedi:
- Pomfrit: Zlato rjav, hrustljav in okusen.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
-Kuhan krompir: Ohranitev oblike naredi to sorto primernega za pripravo solat.
Krompir Riviera je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo na bolezni, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo.