Rabarbara - Rheum rhabarbarum
Rabarbara - Rheum rhabarbarum
Rabarbara (Rheum rhabarbarum) razvije okrog pol metra dolga sočna stebla z velikimi krpatimi listi. Listi zaradi prevelike vsebnosti oksalne kisline niso užitni, zato pa nam stebla nudijo obilo možnosti različnih načinov priprave. Iz njih lahko naredimo razne sladice, kompote, marmelade, sokove in omake.
Rabarbara (Rheum rhabarbarum) razvije okrog pol metra dolga sočna stebla z velikimi krpatimi listi. Listi zaradi prevelike vsebnosti oksalne kisline niso užitni, zato pa nam stebla nudijo obilo možnosti različnih načinov priprave. Iz njih lahko naredimo razne sladice, kompote, marmelade, sokove in omake.
- Cena:
3,19 €
- Šifra artikla:
3333618
- Teža:
0,3kg
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Različne vrste rabarbare imajo dolgo zgodovino kot zdravilna rastlina v tradicionalni kitajski medicini, medtem ko jo danes predvsem široko uporabljamo v prehrani. V lekarni lahko kupimo koreniko v kosih ali v prašku; »tungunsko rabarbaro« pa gojimo pri nas na vrtovih. V vrtni zemlji dobro uspeva, le svež gnoj zmanjša njeno zdravilnost. Uporabljamo le njene listne peclje. Te režemo prvič junija, drugič pa septembra in oktobra. V toplih klimatskih območjih uspeva vso leto. V njej je obilo vitamina C. Listi niso v nobeni obliki užitni. Iz pecljev delamo kompot, sok ali marmelado. V Ameriki in na Švedskem je rabarbara aktualna tudi kot sladkarija in sicer v obliki mehkih palčk, obdanih s sladkorjem.
Barva »rabarbarinih palčk« variira od temno rdeče ali roza do zelene. Barva je odvisna od prisotnosti »antocijanomov« (vodotopni vakuolni pigmenti, barva odvisna od pH) in povezana z vrsto rabarbare ali gojenja. Barva ni povezana z dejstvom, ali je primerna za kuhanje ali ne. Zelena stebla so bolj robustna in donosna, medtem ko je rdeča bolj privlačna za potrošnike.
Korenine rabarbare so uporabljali kot agresivno odvajalo več kot 5000 let. Korenine so bogate z antrakinoni, kot sta emodin in rein. To sta substanci, ki močno odvajata, kar pojasnjuje množično uporabo le-te kot shujševalnega sredstva.
Barva »rabarbarinih palčk« variira od temno rdeče ali roza do zelene. Barva je odvisna od prisotnosti »antocijanomov« (vodotopni vakuolni pigmenti, barva odvisna od pH) in povezana z vrsto rabarbare ali gojenja. Barva ni povezana z dejstvom, ali je primerna za kuhanje ali ne. Zelena stebla so bolj robustna in donosna, medtem ko je rdeča bolj privlačna za potrošnike.
Korenine rabarbare so uporabljali kot agresivno odvajalo več kot 5000 let. Korenine so bogate z antrakinoni, kot sta emodin in rein. To sta substanci, ki močno odvajata, kar pojasnjuje množično uporabo le-te kot shujševalnega sredstva.
![]() | Vrsta | Rabarbara (Rheum rhabarbarum) | |||
![]() | Kultivar | ||||
![]() | Opis | temno rdeča ali roza zeleni stebli | ![]() | Višina (cm) | 100 - 150 |
![]() | Cveti | maj - junij | ![]() | Širina (cm) | 60 - 100 |
![]() | Zahteva po svetlobi | sončna lega | ![]() | Zahtevnost rastline | srednje |
![]() | Talne zahteve | rodovitna, dobro odcedna tla | ![]() | Št. sadik na m² |