Jablana (Malus) Šampanjska reneta SEJ. - stara sorta jablane
Sorta izvira iz Francije in je nastala kot naključni sejanec. Šampanjska reneta je diploidna sorta, ki je primerna za samooskrbo in predelavo. Uvrščamo jo med stare sorte.
- Cena:
12,99 €
- Šifra artikla:
333091
- Teža:
2kg
- EAN:
1000003330912
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Lastnosti sorte Šampanjska reneta:
RAST: srednje bujna
RODNOST: redna in obilna, zarodi zgodaj, odporna proti zimskemu mrazu, jabolko za diabetike, meso ob obiranju trdo in kislo, kasneje se kislina omili
ČAS OBIRANJA: sredi oktobra, uporabni so od decembra
PLODOVI: srednje debeli, ploščati, občutljivi so za otiske in prevoze, koža je gladka, rumene barve, pri skladiščenju mastna, meso je belo z rahlo zelenkastim nadihom, grobozrnato, sočno, čvrsto, pozneje krhko in rumenkastobelo, okus je ob obiranju zelo kisel, nato pa se kislina omili in je osvežilen, blago aromatičen in nekoliko trpek
SKLADIŠČENJE: v kleti zdrži do junija
OBČUTLJIVOST NA BOLEZNI:
- ŠKRLUP: srednje občutljiva
- PLESEN: odporna
Jablanov sejanec je najbujnejša jablanova podlaga. Kot seme se najpogosteje uporablja gozdna jablana oziroma lesnika. Drevesa, ki so cepljena na jablanov sejanec, zrastejo do 6 m v višino. Vstop v rodnost je pri teh drevesih pozen, ne potrebujejo opore, bolj odporni so proti voluharju in primerni za visokodebelne travniške nasade. Tvori veliko krošnjo.
Optimalen čas sajenja je jeseni v času mirovanja rastlin. Sadne sadike posajene v spomladanskem času je potrebno pogosteje zalivati, da se korenine razrastejo. Oskrba teh sadik je zahtevnejša, ker težje prenesejo stresne razmere.
RAST: srednje bujna
RODNOST: redna in obilna, zarodi zgodaj, odporna proti zimskemu mrazu, jabolko za diabetike, meso ob obiranju trdo in kislo, kasneje se kislina omili
ČAS OBIRANJA: sredi oktobra, uporabni so od decembra
PLODOVI: srednje debeli, ploščati, občutljivi so za otiske in prevoze, koža je gladka, rumene barve, pri skladiščenju mastna, meso je belo z rahlo zelenkastim nadihom, grobozrnato, sočno, čvrsto, pozneje krhko in rumenkastobelo, okus je ob obiranju zelo kisel, nato pa se kislina omili in je osvežilen, blago aromatičen in nekoliko trpek
SKLADIŠČENJE: v kleti zdrži do junija
OBČUTLJIVOST NA BOLEZNI:
- ŠKRLUP: srednje občutljiva
- PLESEN: odporna
Jablanov sejanec je najbujnejša jablanova podlaga. Kot seme se najpogosteje uporablja gozdna jablana oziroma lesnika. Drevesa, ki so cepljena na jablanov sejanec, zrastejo do 6 m v višino. Vstop v rodnost je pri teh drevesih pozen, ne potrebujejo opore, bolj odporni so proti voluharju in primerni za visokodebelne travniške nasade. Tvori veliko krošnjo.
Optimalen čas sajenja je jeseni v času mirovanja rastlin. Sadne sadike posajene v spomladanskem času je potrebno pogosteje zalivati, da se korenine razrastejo. Oskrba teh sadik je zahtevnejša, ker težje prenesejo stresne razmere.