SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Blog

Paradižnikovo poletje: 3 okusni recepti za domačo predelavo

29. julij 2024 | Gospodinjstvo

Poletje je čas, ko naši vrtovi prekipevajo od sočnih, zrelih paradižnikov. Kaj storiti s to obilico rdečega zlata?

Paradižnikova mezga s pripomočki Kmetijske trgovine Cerjak
Predstavljamo vam tri enostavne recepte za predelavo paradižnikov, ki bodo obogatili vašo kuhinjo skozi vse leto!

1. Domača paradižnikova mezga

Najprej se lotimo klasike - domače paradižnikove mezge. Ta vsestranski dodatek je odličen za testenine, pice in številne druge jedi.

Sestavine

  • 2 kg zrelih paradižnikov
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata (po želji)
  • 1 žlica sladkorja
  • Sol in poper po okusu
  • Sveža bazilika ali origano (po želji)

Postopek

  1. Priprava paradižnikov: Paradižnike operite in na vrhu naredite križaste zareze. Paradižnike blanširajte tako, da jih za nekaj minut potopite v vrelo vodo, nato pa jih takoj prenesite v ledeno mrzlo vodo. To bo omogočilo, da se lupina zlahka odstrani (Če se uporablja pasirka ta postopek ni potreben). Paradižnike olupite in narežite na majhne koščke.
  2. Priprava omake: Čebulo drobno sesekljajte. V veliki ponvi segrejte olivno olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postane mehka in prosojna (približno 5 minut). Dodajte sesekljan česen in pražite še eno minuto, dokler ne zadiši.
  3. Kuhanje mezge: Dodajte narezane paradižnike in paradižnikov koncentrat (če ga uporabljate) v ponev. Dobro premešajte. Dodajte sladkor, sol in poper po okusu. Sladkor bo pomagal uravnotežiti kislost paradižnikov. Kuhajte na srednji temperaturi približno 30-45 minut, občasno premešajte, dokler se paradižniki ne razpustijo in mezga ne postane gosta.
  4. Dodajanje zelišč: Na koncu kuhanja po želji dodajte sesekljano svežo baziliko ali origano za dodatno aromo.
  5. Miksanje (po želji): Če želite gladko mezgo, jo lahko zmiksate s paličnim mešalnikom ali v blenderju do želene konsistence. (Če se uporablja pasirka ta postopek ni potreben).
  6. Shranjevanje: Paradižnikovo mezgo ohladite in prelijte v sterilizirane kozarce ali posode za shranjevanje. Hranite jo v hladilniku do enega tedna ali jo zamrznite za daljše shranjevanje. Mi ponavdi damo v pečico 93°C in pustimo 1 uro, potem pa pustimo notri da se kozarci ohladijo)


Nasvet

Za gladko mezgo uporabite naš priključek za pasiranje za mesoreznico, ki bo olajšala delo in prihranila čas!
Nimate pripomočkov za vlaganje pripravo domače paradižnikove mezge? Kupite jih lahko v naši spletni trgovini.

2. Paradižnikov koncentrat

Želite še intenzivnejši paradižnikov okus? Poskusite narediti domač paradižnikov koncentrat! Paradižnikov koncentrat je gostejša in intenzivnejša oblika paradižnikove mezge.

Paradižnikov koncentrat

Tukaj je preprost recept za pripravo domačega paradižnikovega koncentrata:

Sestavine

  • 5 kg zrelih paradižnikov
  • 2 žlici olivnega olja
  • Sol po okusu


Postopek

  1. Priprava paradižnikov: Paradižnike operite in na vrhu naredite križaste zareze. Paradižnike blanširajte tako, da jih za nekaj minut potopite v vrelo vodo, nato pa jih takoj prenesite v ledeno mrzlo vodo. To bo omogočilo, da se lupina zlahka odstrani. Olupite paradižnike, odstranite semena in jih narežite na majhne koščke.
  2. Kuhanje paradižnikov: V velikem loncu segrejte olivno olje na srednji temperaturi. Dodajte narezane paradižnike in jih kuhajte na srednji temperaturi, dokler se popolnoma ne razpustijo in spustijo tekočino (približno 30-45 minut).
  3. Pasiranje paradižnikov: Paradižnike pretlačite skozi fino cedilo ali pasirko, da odstranite kožice in semena. Nastala tekočina bo gladka paradižnikova mezga.
  4. Zgoščevanje mezge: Paradižnikovo mezgo vrnite v lonec in jo kuhajte na nizki temperaturi, dokler se količina tekočine ne zmanjša za vsaj polovico in mezga postane gosta (približno 2-3 ure). Med kuhanjem pogosto mešajte, da preprečite, da bi se mezga prijela na dno lonca. Dodajte sol po okusu.
  5. Shranjevanje koncentrata: Ko je paradižnikov koncentrat dovolj gost, ga prelijte v sterilizirane kozarce ali posode za shranjevanje. Koncentrat lahko shranite v hladilniku do enega tedna ali ga zamrznete za daljše shranjevanje.


Nasveti

  • Če želite še intenzivnejši okus, lahko mezgo dodatno zgoščujete v pečici. Prelijte paradižnikovo mezgo v pekač in jo pecite v pečici pri nizki temperaturi (približno 120°C) nekaj ur, dokler ne dosežete želene gostote.
  • Dodate lahko tudi nekaj svežih zelišč (kot so bazilika, origano ali timijan) med kuhanjem za dodatno aromo.
  • Za natančno merjenje temperature pri vlaganju uporabite naše termometre za vlaganje.


3. Sušeni paradižniki

Za piko na i pa še recept za sušene paradižnike, ki bodo popestrili vaše solate in prigrizke.
Sušeni paradižniki

Sestavine

  • 2 kg zrelih paradižnikov (najbolje sorte Roma ali San Marzano)
  • 2-3 žlice olivnega olja
  • Sol po okusu
  • Sveža zelišča (npr. timijan, rožmarin) po želji
  • 2-3 stroki česna (neobvezno)

Postopek

  1. Priprava paradižnikov: Paradižnike operite in jih prerežite na pol po dolžini. Z žličko odstranite semena in sok, tako da ostane samo mesnati del paradižnika.
  2. Priprava za sušenje: Paradižnike razporedite na pekač, obložen s peki papirjem, s prerezano stranjo navzgor. Paradižnike rahlo posolite. Če želite, lahko dodate tudi sesekljan česen in sveža zelišča za dodatno aromo.
  3. Sušenje paradižnikov: 
    Sušenje v pečici: Pečico segrejte na 90°C (če vaša pečica omogoča, uporabite funkcijo ventilatorja). Paradižnike sušite v pečici 6-12 ur, odvisno od velikosti in sočnosti paradižnikov. Paradižniki naj bodo suhi, a še vedno nekoliko mehki.
    Sušenje na soncu: Če imate toplo in sončno vreme, lahko paradižnike sušite na soncu. Položite jih na mrežo ali rešetko, pokrijte z gazo za zaščito pred insekti in pustite na soncu več dni, dokler se popolnoma ne posušijo.
    Sušenje v dehidratorju: Paradižnike razporedite na pladnje dehidratorja in sušite pri 60-70°C 6-12 ur ali dokler niso popolnoma suhi.
  4. Shranjevanje: Posušene paradižnike ohladite in jih shranite v sterilizirane steklene kozarce. Po želji jih lahko prelijete z olivnim oljem in dodate sveža zelišča (timijan, rožmarin) za daljšo obstojnost in boljši okus. Paradižnike popolnoma potopite v olje in hranite v hladilniku.

Nasveti

  • Če želite bolj intenziven okus, lahko paradižnike pred sušenjem rahlo pokapate z olivnim oljem.
  • Posušene paradižnike lahko uporabite v solatah, testeninah, omakah ali kot prigrizek.
  • Pri vlaganju sušenih paradižnikov v olje vam bodo naši lijaki olajšali delo in preprečili packanje.
Z malo truda in pravimi pripomočki lahko okusne domače izdelke iz paradižnikov uživate vse leto.
Obiščite nas v Kmetijski trgovini Cerjak v Bukošku pri Brežicah, kjer vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri pravih pripomočkov za vašo domačo predelavo paradižnikov.