SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Blog

Vzdrževanje bazenske vode: ključ do čistega in zdravega kopanja

15. julij 2024 | Bazenska oprema
Lasten bazen predstavlja oazo zabave in sprostitve v vročih poletnih mesecih. Vendar pa za ohranjanje čiste, brezbarvne in higiensko neoporečne vode potrebujemo nekaj znanja in truda. V tem blogu bomo podrobneje predstavili ključne korake pri vzdrževanju bazenske vode, da boste lahko brezskrbno uživali v vodnih radostih.
Vzdrževanje bazenske vode doma






















Voda v bazenu mora biti čista, brezbarvna in higiensko neoporečna, da bi lahko v njem brezskrbno uživali. Pitna voda, ki se običajno uporablja za polnjenje bazenov, sicer izpolnjuje te osnovne higienske zahteve. Vendar pa kopalci in vplivi okolja v vodo prinesejo različne nečistoče, glive in bakterije, ki se pri temperaturah med 20 in 30 °C še posebej hitro razmnožujejo. Za ohranjanje čiste in zdrave bazenske vode je zato potrebno redno vzdrževanje, ki vključuje tudi odstranjevanje večjih delcev. To dosežemo s pomočjo vodnega sesalca in filtra, ki odstranita listje, žuželke in druge vidne nečistoče.

Ključni dejavniki za urejeno bazensko vodo

Analiza vode

Redna analiza bazenske vode je ključna za spremljanje parametrov, kot sta pH in vsebnost klora. Na podlagi rezultatov analize lahko ustrezno ukrepate in zagotovite optimalno kakovost vode. Za začetnike so na voljo štarter paketi, v katerih so na voljo sredstva začetek vzdrževanja bazenske vode.
Pripomočke za analizo vode najdete tukaj.

PH vrednost

Pravilna pH vrednost (med 7,1 in 7,4) je ključna za učinkovito delovanje dezinfekcijskih sredstev in preprečevanje korozije bazenske opreme. Redno preverjajte in po potrebi prilagajajte pH z uporabo pH regulatorjev.
Sredstva za uravnavanje pH vrednosti vode najdete v tukaj.

Dezinfekcija

Za uničevanje bakterij in drugih mikroorganizmov poskrbite z ustreznim dezinfekcijskim sredstvom. Najpogostejša izbira je klor v različnih oblikah (tekočina, tablete, granulat), vendar so na voljo tudi alternative, kot so sredstva z aktivnim kisikom, sol ali UV svetloba. Vsebnost prostega klora naj bo med 0,3 in 0,6 mg/l, pri sunkovitem kloriranju pa do 1,5 mg/l. 
Sredstva za dezinfekcijo bazenske vode najdete tukaj.


Preprečevanje alg

Alge so enocelični rastlinski organizmi, ki v ugodnih pogojih, kot jih ponuja bazenska voda, hitro rastejo v kolonijah in povzročijo porumenelo vodo ter neprijeten vonj. Čeprav same po sebi niso vir okužb, nudijo idealno podlago za razvoj drugih mikroorganizmov, saj se odmrle alge hranijo z bakterijami. Poleg tega alge sčasoma postanejo odporne na klor, kar pomeni, da jih običajna dezinfekcija ne uniči. Zato potrebujemo algicid. Pri izbiri algicida je pomembno upoštevati vrsto bazena in način dezinfekcije. Za bazene s klorom so primerni algicidi na osnovi bakra ali kvaterna amonija. Za bazene brez klora pa se lahko uporabljajo algicidi na osnovi algicidnih polimerov ali vodikovih peroksidov.
Sredstava za preprečevanje alg v bazenu najdete tukaj.


Kosmičenje

Četudi v vodi izmerimo zadostno količino prostega klora in je le ta motna, jo je potrebno izkosmičiti. Kosmičenje je postopek, s katerim zgostimo mikroskopsko umazanijo, ki je filter ne more zadržati. Tako preprečimo motnost vode. Postopek se izvaja na dva načina: pri bazenih s peščenim filtrom dodamo sredstvo v prelivni kanal, pri bazenih s kartušnimi filtri pa ga vlijemo neposredno v vodo. Po nekaj urah se umazanija zgosti na dnu bazena, ki jo nato posesamo.
Sredstva za odpravljanje motnosti vode najdete tukaj.

Čista bazenska voda

Vzdrževanje bazenske vode ni zapleteno, če se držite osnovnih korakov in uporabljate ustrezna sredstva. Redno preverjanje parametrov vode, pravilna dezinfekcija in preventivni ukrepi bodo poskrbeli za čisto, bistro in higiensko neoporečno vodo, v kateri boste lahko brezskrbno uživali vi in vaši najdražji.