SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Blog

Polži na vrtu: nadloga ali zgolj sožitniki?

10. julij 2024 | Vrtnarstvo
Polži so na vrtu pogost pojav, ki marsikateremu vrtnarju povzroča preglavice. Vendar pa so ti sluzasti mehkužci v resnici del zdravega ekosistema in imajo tudi koristno vlogo. V tem blogu bomo predstavili različne metode zatiranja polžev, od naravnih in ekoloških do kemičnih in modernih rešitev.
Polži na vrtu

Naravne metode zatiranja polžev

  • Ročno pobiranje: To je najenostavnejša in najbolj humane metoda, vendar je lahko zamudna in neučinkovita, če je polžev veliko.
  • Skrivališča: Polži se radi skrivajo v vlažnih in temnih prostorih. Pod deske, kamne ali opeke lahko postavite skrivališča, kamor se bodo polži skrili. Te skrite polže potem enostavno poberete.
  • Rastline-magneti: Nekaj rastlin, kot so kitajsko zelje, tankolistna žametnica, regrat in gorjušica, privlači polže. Posadite jih ob rob gredic, da jih boste lažje pobrali.
  • Odganjalci: Nekatere rastline vsebujejo snovi, ki polžem niso všeč. Za odganjanje polžev lahko posadite rastline, kot so žajbelj, timijan, rožmarin, origano, majaron, kraški šetraj, navadni ožepek, sivka, poprova meta, luštrek, kumina, česen, abrašica, pelin in geranije.
  • Pivo: Polži obožujejo pivo! V posodo nalijte pivo in jo postavite v vrt. Polži se bodo utopili v njem.
  • Kava: Uporabite lahko kavino usedlino, ki jo pomešate s peskom in potresete po gredicah. Tudi raztopina kave, razredčena z vodo, deluje kot odganjalec polžev.
  • Jabolčni kis: Jabolčni kis je še ena možnost, vendar bodite previdni, da ne vpliva preveč na kislost tal.
  • Domači pripravki: Raztopina česna v vodi ali mešanica detergenta za pomivanje posode (nekaj kapljic) in vode. Mešanico razpršite po gredicah, vendar pazite, da ne poškropite svojih vrtnin.

Kemične metode zatiranja polžev

  • Železo fosfat in hidratizirani magnezijev silikat: Ta dva praška sta dovoljena tudi v ekološki pridelavi in delujeta tako, da polža v nekaj dneh usmrtita. Ne škodujeta tlem, rastlinam ali živalim.
  • Metaldehid: Večina drugih kemičnih sredstev proti polžem vsebuje metaldehid, ki je strupen za druge živali. Pri uporabi teh sredstev je potrebno upoštevati karenco 21 dni, preden so rastline varne za uživanje.

Sodobne metode zatiranja polžev

  • Električna ograja in naprava SnailStop: Električni ograjni trak predstavlja nepremostljivo oviro za polže. Polži ob dotiku traku občutijo neprijetno mravljinčenje in se umaknejo. Ograja ni škodljiva za druge živali ali ljudi. Princip delovanja: tokovodni ograjni trak predstavlja nepremostljivo oviro za vse vrste polžev na domačem vrtu. Ograjni trak ima dva vzporedna, elektroprevodna kontaktna trakova. Če polž pri poskusu prečkanja ograjnega traku naredi povezavo med obema kontaktnima trakovoma, za kratek čas teče majhen električni tok.
    Zaradi nizke napetosti ograje 9V ( voltov ) - baterija polži niso poškodovani, občutijo le neprijetno mravljinčenje in se takoj premaknejo, tako da se obrnejo. Za druge živali in tudi za ljudi učinek ni opazen in je popolnoma neškodljiv. Odkrijte širok izbor naprav v naši trgovini!
Obstaja veliko različnih metod zatiranja polžev. Izbira prave metode je odvisna od vaših individualnih potreb in preferenc.
Pomembno je, da se zavedate vpliva izbrane metode na okolje in na druge živali.

Varna uporaba kemičnih sredstev

Pred uporabo katerega koli kemičnega sredstva preberite navodila za uporabo in se seznanite z varnostnimi ukrepi.
Ne uporabljajte polžicidov v deževnem vremenu, saj se lahko kemikalije razpršijo in onesnažijo okolje.
Poskrbite za urejen vrt brez plevela in odpadkov, saj se polži radi skrivajo v takšnih mestih.
Spodbujajte naravne sovražnike polžev, kot so ježi, ptice in rovke.

Vzdrževanja vrta

Poskrbite za urejen vrt brez plevela in odpadkov, saj se polži radi skrivajo v takšnih vlažnih in temnih prostorih.
Redno okopavajte gredice in odstranjujte plevel, odpadlo listje in druge odpadke.
Tla naj bodo dobro odcedna, da preprečite zastajanje vode, ki privablja polže.
Ustvarite ugodne pogoje za naravne sovražnike polžev, kot so ježi, ptice in rovke. Na vrtu pustite kupe kamenja, luknje ali gnezdilnice za ptice, ježem pa ponudite zavetje.

Uživajte v lepem in zdravem vrtu brez polžev. Raziščite našo ponudbo odganjalcev polžev.