SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Blog

Popolna priprava na trgatev: od grozdja do vrhunske steklenice vina

12. avgust 2024 | Vinogradništvo
Trgatev je pred vrati in z njo vrhunec vinogradniške sezone. To je čas, ko vinogradniki z veliko strasti in skrbnosti nabirajo grozdje, ki je skozi leto dozorevalo na soncu. Toda trgatev je le začetek poti, ki vodi do steklenice vrhunskega vina.
Priprava na trgatev

Kaj pomeni trgatev za vinogradnike in vinarje

Trgatev ni le preprosto pobiranje grozdja. Je dogodek, ki zahteva natančno načrtovanje in pravočasnost. Kdaj je pravi trenutek za trgatev? Odločitev temelji na zrelosti grozdja, vrsti vina, ki ga vinogradnik želi pridelati, in specifičnih analizah, kot so meritve sladkorja, kislin in drugih pomembnih parametrov.

Izbira prave opreme in enoloških sredstev je ključna za uspešno nadaljevanje procesa. Agronet.si ponuja širok nabor izdelkov, ki so nepogrešljivi za vsak korak v vinogradništvu in kletarjenju.

Stiskanje grozdja: Prvi korak k izdelavi vina

Po trgatvi sledi stiskanje grozdja, kjer se izloči dragocen grozdni sok. Ta korak zahteva kakovostno opremo, ki omogoča natančno ločevanje soka od preostalega materiala. Pri tem je pomembna tudi izbira pravilnih enoloških sredstev, ki bodo pripomogla k ohranjanju čistosti in kakovosti soka.

Fermentacija: Magični proces pretvorbe

Fermentacija je ključni proces v proizvodnji vina, kjer kvasovke pretvorijo sladkor v alkohol in ogljikov dioksid. Ta postopek traja od nekaj dni do nekaj tednov in zahteva natančno kontrolo temperature ter higienskih pogojev. Uporaba kakovostnih kvasovk in ustrezne hrane za kvasovke je bistvena za doseganje želenih rezultatov.

V naši enološki ponudbi boste našli vse potrebno za optimalno fermentacijo, vključno s kvasovkami in dodatki, ki bodo zagotovili uspešno pretvorbo grozdnega soka v vino.
Laboratorij Kmetijske trgovine Cerjak

Zorenje: Umetnost razvoja arom in okusov

Po zaključku fermentacije vino vstopi v fazo zorenja, kjer se razvijajo kompleksne arome in okusi. Zorenje lahko poteka v različnih posodah – od nerjavnih jeklenih cistern do lesenih sodov in steklenic. Vsaka izbira vpliva na končni značaj vina.

Za pravilno zorenje in stabilizacijo vina je pomembno uporabljati pravilna enološka sredstva, ki pomagajo ohranjati in izboljšati kakovost vina skozi čas. Širok izbor izdelkov najdete v naši spletni trgovini.
 

Stekleničenje in nega vina: Zaključni korak

Ko vino doseže želeno zrelost, sledi stekleničenje. To je občutljiv proces, kjer je skrb za higieno ključnega pomena, saj lahko že majhna kontaminacija pokvari trud vinogradnika. Po stekleničenju vino še naprej zori v steklenici, kar omogoča nadaljnji razvoj okusov.

Na agronet.si ponujamo celoten spekter izdelkov za varno in kakovostno stekleničenje, kar omogoča, da vino ostane v odličnem stanju vse do trenutka, ko se znajde na mizi ljubitelja vina.

Strast, znanje in kakovostna oprema

Vinogradništvo, kletarjenje in nega vina so zahtevni, a hkrati izjemno nagrajujoči procesi. Vsak korak, od pridelave grozdja do stekleničenja, zahteva znanje, izkušnje in neizmerno strast do vinogradništva. S pravim pristopom in uporabo kakovostne opreme, ki jo ponuja Agronet.si, lahko vinogradniki ustvarijo vina, ki ne le odražajo značaj svoje regije, temveč tudi strast in predanost svojih ustvarjalcev.

 
Potrebujete strokovno svetovanje? Ponujamo vam celovito podporo pri pridelavi vina. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali, od izbire prave tehnologije do analize in svetovanja pri stekleničenju.

Konktaktirajte nas za termin obiska našega tehnološko sodobnega laboratorija, kjer izvajamo analize po klasični metodi in s pomočjo napredne NIR tehnologije.

Zaupajte nam in skupaj bomo ustvarili vrhunsko vino, ki bo odražalo vašo strast in predanost vinogradništvu!