SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Blog

Tehnološka zrelost grozdja: Ključ do odličnega vina

10. avgust 2024 | Vinogradništvo
Odkrijte pomen tehnološke zrelosti grozdja za kakovost vina. Spoznajte ključne parametre in merilne metode za določanje optimalnega časa trgatve.
Tehnološka zrelost grozdja je pomemben dejavnik odličnega vina
Vinogradniki in vinarji, ali veste, da je skrivnost odličnega vina skrita v pravilnem trenutku trgatve? Tehnološka zrelost grozdja je tisti čarobni trenutek, ko grozdje doseže popolno ravnovesje sladkorjev, kislin in aromatičnih spojin. V tem članku vam razkrivamo vse, kar morate vedeti o tem ključnem konceptu v vinogradništvu.

Pri določanju tehnološke zrelosti grozdja se upoštevajo naslednji parametri:
 

1. Sladkorna stopnja (Brix, °Oe)

Merjenje: Ugotavlja se s pomočjo refraktometra ali hidrometra.
Pomen: Višja vsebnost sladkorja pomeni večjo koncentracijo alkohola v končnem vinu. Brix, °Oe meri vsebnost raztopljenih sladkorjev v grozdnem soku.

2. Kislost (titratabilna kislost in pH)

Titratabilna kislost: Količina kislin v grozdju, merjena z nevtralizacijo z bazo (običajno NaOH).
pH vrednost: Meri koncentracijo prostih vodikovih ionov, kar vpliva na stabilnost in okus vina.
Pomen: Pravilna kislost je ključna za okus, stabilnost in staranje vina. Visoka kislost pomeni svežino, nizka kislost pa lahko vodi do praznega okusa.

3. Aromatične spojine in fenoli

Aromatične spojine: Vključujejo hlapne spojine, ki prispevajo k aromi vina. Analizirajo se lahko s plinsko kromatografijo ali s senzorično analizo.
Fenoli: Vključujejo tanine in antociane, ki vplivajo na barvo, okus in strukturo vina.

4. Zrelost pešk in kožic

Peške: Zrelost pešk (semen) se ocenjuje glede na barvo in trdoto. Zrele peške so običajno rjave in trde.
Kožice: Zrelost kožic vpliva na barvo in taninsko strukturo vina. Zrele kožice so tanjše in bolj prožne.

5. Fiziološka zrelost

Fizično stanje grozdja: Vizualna ocena barve, velikosti in stanja grozdnih jagod.
Stopnja dehidracije: Prisotnost dehidracije lahko pomeni večjo koncentracijo sladkorjev in drugih spojin.

6. Senzorična ocena

Degustacija grozdja: Vključuje oceno sladkosti, kisline, taninov in splošnega okusa grozdja. Izkušeni vinogradniki in enologi lahko s senzorično oceno določijo optimalen čas trgatve.

7. Meteorološki in okoljski dejavniki

Vremenske razmere: Suša, dež, temperature in druge vremenske razmere vplivajo na zrelost grozdja.
Lokacija vinograda: Mikrolokacija in terroir (vpliv zemlje, podnebja in topografije) vplivata na hitrost zorenja grozdja.

8. Pestrost sort

Sorta grozdja: Različne sorte grozdja dosegajo tehnološko zrelost pri različnih stopnjah sladkorja in kisline.

Merilne metode:

  • Refraktometrija: Za merjenje sladkorjev.
  • Titracija: Za merjenje titratabilne kisline.
  • pH metrija: Za merjenje pH vrednosti.
  • NIR metoda.
  • Senzorična analiza: Degustacija in vizualna ocena.
Optimalen čas trgatve je rezultat kombinacije teh parametrov in izkušenj vinogradnika ter enologa. Vse te meritve in ocene pomagajo zagotoviti, da grozdje doseže tehnološko zrelost, kar je ključno za proizvodnjo kakovostnega vina.

Razumevanje tehnološke zrelosti grozdja je ključno za proizvodnjo vrhunskega vina. S pravilnim merjenjem in ocenjevanjem različnih parametrov lahko zagotovite, da bo vaše grozdje obrano v optimalnem trenutku, kar bo privedlo do izjemnega vina.

Ste pripravljeni dvigniti kakovost vašega vina na novo raven? Obiščite našo spletno trgovino, kjer najdete vrhunske instrumente za merjenje tehnološke zrelosti grozdja:
  • Ročni refraktometer RHW-80VATC za določanje vsebnosti alkohola (vol.%). Iz skale se lahko odčita volumski procent alkohola 0 – 80 %. Več informacij najdete v naši spletni trgovini: Refraktometer za alkohol RHW-80VATC (0-80 %)
  • Ročni refraktometer RHBS-44ATC je kovinski optični instrument, s katerim hitro in enostavno merimo količino suhe snovi v tekočinah. Več informacij si preberite tukaj: Ročni refraktometer RHBS-44ATC+GRATIS TABELE VREDNOSTI!
  • Merilec mošta (must scale) po Baboju s termometrom, s katerim ugotavljamo odstotek sladkorja v moštu. Več o izdelku si preberite tukaj: Moštna tehtnica Babo S/T
Potrebujete strokovno analizo vašega grozdja ali sadne drozge? Naš laboratorij vam nudi celovito analizo in interpretacijo rezultatov. Kontaktirajte nas za več informacij!